Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finanční krize přerůstá v další krizi – společenskou

V roce 2007 se začaly objevovat menší zprávy o finančních problémech světové ekonomiky. Tyto zprávy začaly kulminovat v roce 2008. Všechny noviny, televize a další média byla plná zpráv o postupující krizi. Již na začátku roku bylo jasné, že budou-li tyto zprávy takto kulminovat, nebude možné se finanční krizi vyhnout. Lidé se prostě začnou chovat podle zpráv a finanční krize dorazí ať už chceme nebo ne. Bylo jasné, jak to na konci roku 2008 dopadne. I když první 3 čtvrtletí byl poměrně slušný růst HDP kolem 3%, média nenechala nikoho na pochybách, že bude hůř. A tak ve čtvrtém kvartálu přišel děsivý propad, který se pak šířil celý rok 2009. Mnozí nechápali. Často mi na začátku roku 2008 říkali, že není možné, aby se „to propadlo“. Ale média mají mocný nástroj: slovo. A jak všichni vychovaní v křesťanském světě víme: „Na počátku bylo slovo“. A tak média pomohla vytvořit finanční krizi.

Nyní jsme v roce 2011 a média přešla od slova „finanční“ ke slovu „politická“ a pak jen doplní „krize“. Naše nová vláda byla vlastně krizí odkojena a tak ani není divu, že místo toho, aby vládla, tak se zmítá v krizi od samého počátku. Bohužel ale platí ještě jedno rčení: „Jaký pán, takový kmán.“ A tak je celkem nabíledni, že v krizi je celá společnost. A díky globalizaci není možné, aby v krizi byla jen Česká republika. V krizi je celý svět. Aspoň takový je obraz světa v mezinárodních i místních médiích. A tak nelze očekávat nic jiného, než že nás tato velká krize opět pohltí. Tentokrát to ale nebude jen o penězích. Tentokrát může jít o budoucnost, o život.
Určitě všichni více či méně pociťujete, jak systém, ve kterém žijeme už celá staletí, ztrácí dech a nemá již na to, aby se dále rozvíjel. Nemá se kam dále rozvíjet. Dosáhl svého maxima již v minulém tisíciletí a nyní se již jen zuby nehty drží. Ale jeho konec je neodvratný.
Slyšíme jen že vše bude dražší, že si vše budeme muset platit sami, že na péči (ať už zdravotní nebo důchodovou) nebudou peníze…. Na nic už nebudou peníze. Lidé jsou zatím v klidu. Ale zaposloucháte-li se pozorně do těchto zpráv, zjistíte, že tam není žádná naděje. Žádná zmínka o lepší budoucnosti. Vše bude jen horší, těžší, dražší. Elektřina má zdražit o 30%, silnice se nebudou opravovat, léky si budeme platit sami, odchod do důchodu se protáhne na 70 let atd. Lidé se zatím nebojí, protože si neumí představit důsledky toho, co média říkají. Ale až jim to dojde, až jim dojde, že možná v důchodu nebudou mít co jíst, že k potřebné operaci nedojde, protože nebudou finance a tak pacient bude ponechán osudu a možná smrti na pospas, pak přijde strach. Strach bude plodit násilí. A stát nemá finance na to, aby hromadnému násilí zabránil. Už nyní si stěžuje, že není schopen řešit stále rostoucí případy napadení policistů. Kdo se té vlně strachu postaví? Kdo zaručí, že se celý svět nevymkne kontrole a nezahubí sám sebe? Mayové naznačili možná datum 2012. I Nostradamus psal o různých velkých změnách v této době. Nikdo neví, co bude v roce 2012. Ale co bychom měli vědět a začít si uvědomovat je, že se vytratila naděje na lepší budoucnost. A nepřijde-li někdo s novou nadějí, s novou lepší budoucností, s novou „hvězdou“, za kterou budou lidé chtít jít, převládne strach a chaos. Opravdu není v moci současného systému, aby tento chaos zvládl. Musí přijít nový. Snad….

Autor: jirka černák | čtvrtek 2.6.2011 11:55 | karma článku: 45,03 | přečteno: 13415x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik